Forum › Foren › Helmtherapie Forum › Czy jest tutaj kto? z Polski?
- This topic has 5 Antworten, 4 Teilnehmer, and was last updated November 2, 2011 3:26 pm by
karlitapolska.
-
-
April 26, 2011 um 11:16 am #763
martakaczmarek
TeilnehmerWitam,
chcialam zapytac czy ktos z Polski leczy dziecko w klinice? Mam kilka pyta? i chcialabym dowiedzie? sie czego mozna sie spodziewa?, jak reaguja dzieci itp.
Bede wdzieczna za odpowiedzPozdrawiam, Marta
April 29, 2011 um 1:44 pm #3733mamadawidka
TeilnehmerPani Marto,
Moj synek nosi kask od czasu kiedy mia? 6 miesiecy i 3 tygodnie.Teraz ma juz roczek i nadal go nosi. Moj synek mial troche splaszczona g?owke i tez glowka byla szersza niz dlusza. Postepy w ksztalcie glowki sa bardzo widzoczne. Jeszcze w tym momencie g?owka idealna nie jest ale juz jest w normie.
Synek nie mial najmniejszych problemow z zaakceptowaniem kasku. Gdy zostal mu on zalozony wogole go nie zauwazyl! W zadnym wypadku nie ogranicza rozwoju dziecka.Gdyby miala Pani jakies pytania prosze dac znac.
Juni 26, 2011 um 5:33 pm #3912Tatasłoneczka
TeilnehmerTata s?oneczka
Do mamy Dawidka.
Dzie? Dobry.
W zwi?zku z Pani odpowiedzi?, udzielon? dla Pani Marty Ja równie? pozwoli?em sobie do Pani napisa?. Mam kilka bardzo wa?nych i trapi?cych mnie pyta? dotyczacych leczenia w craniform w Niemczech. Z góry dzi?kuje za informacje.
1. Jak d?ugo czeka sie na umówienie wizyty dziecka w klinice?2. Czy koszt terapii (od 1800-2500 euro) odnosi si? tylko do pierwszej wizyty i do kasku terapeutycznego? Czy w tych pieni??kach zawarte s? 2 lub 3 pó?niejsze kontrole. Czy jest to mo?e koszt ca?kowitej terapii lub odnosi si? do np. 1 roku kalendarzowego? 3. Czy jadac do kliniki Cranio w Niemczech nale?y wykona? komplet bada? i t?umacze?. Czy mo?e bez wzgl?du na w?asn? dokumentacj? medyczn? wszystkie badania np. tomografia itp. wykonywane s? na miejscu wramach pierwszej wizyty przez specjalistów z Niemiec.
Czy przed wizyta wymagany jest jaki? komplet aktualnych bada??
4. Jak d?ugo trwa pierwsza wizyta (ile godzin sp?dza si? w klinice?
5. Czy ma Pani informacje lub do?wiadczenia z klinik? w Berlinie?
6. Czy wymagane s? jakie? dokumenty zwi?zane z naszym NFZ -tem.
7. Czy przed wyjazdem pobiera?a Pani dokumenty potwierdzajace ubezpieczenie zdrowotne na terenie Unii Europejskiej.
8. czu w Cranio lecza równie? asymetri? twarzy, która cz?sto wspó?wyst?puje z Plagiocefali? U?o?eniow? g?owy?Z tego co wyczyta?em na forum nalezy pos?ugiwa? si? j?zykiem niemieckim lub angielskim. Jak poradzi?a sobie Pani z j?zykiem w trakcie trwania pierwszej wizyty i dalszej terapii?
Jezeli jest to mozliwe to prosz? o mozliwie szybk? odpowied?.Bardzo mi zalezy na tych informacjach. Na naszych forach sa tylko ogólniki.
Podaj? swojego maila: sjaniow@wp[dot]plJuni 29, 2011 um 11:12 am #3916karlitapolska
TeilnehmerTatas?oneczka zada? bardzo wyczerpuj?ce pytania.
Nasz synek urodzil si? z bardzo splaszczon? lewa strona potylicy. Pediatra mowila, ze sie wyrowna, z reszta wszyscy mowia dooko?a, ze wymyslamy. Teraz bylismy w szpitalu na badaniach i stwierdzono ze nic si? nie dzieje i zalecono mi dalsze ukladanie synka na boku … Boje si? ze to splaszczenie bedzie mialo jakies negatywne skutki rozwojowe, syn i tak od 3 miesiaca jest rehabilitowany mial napiecie miesniowe raczek i nozek, ma asymetrie ulozeniowa. To wlasnie na rehabilitacji wspomniano nam o tych kaskach. W przyszlym tygodniu jeszcze jedziemy Warszawy na konsultacje z chirurgiem by dopytac dok?adnie o szwy i aspekty medyczne. W przyszlym tygodniu takze chce spotkac sie z mama Pacjenta wlasnie tej kliniki 😁
bardzo zaluje ze tematem zainteresowalam sie tak pozno
Irytuje mnie to ze Polska jest w tyle z takimi sprawami!! Wielu lekarzy po raz pierwszy slyszy o tych kaskach od rodzicow … Wielu lekarzy wprowadza rodzicow w blad!!
pisa?am bez polskich znakow by nie bylo znakow zapytania bo chyba strona nie obsluguje naszych polskich znakow 😁
Juli 10, 2011 um 7:00 pm #3932mamadawidka
TeilnehmerWitam!
Do Taty Sloneczka:
1. Na umowienie wizyty czekalismy okolo 2 tygodni.
2. Koszt obejmuje cala terapie: kask oraz wszystkie konsultacje co okolo 2 -6 tygodni, w zaleznosci od wieku dziecka. Im mlodzsze dziecko tym konsultacje czestsze.
3. W Cranio w Niemczech nie wymagaja zadnych badan. Sami nie robia tez tomografii. Na pierwszej wizycie robia
badanie, pomiary glowki dziecka (dlugosc, szerkosc, asymetria) oraz zdjecie 3D glowki.
4. Pierwsza wizyta trwa okolo 30 minut. Za to druga wizyta, po tym jak otrzyma Pan juz kask jest dluzsza.
Dziecko musi wtedy zalozyc kask i wtedy co okolo 30 minut, pozniej godzine, sprawdza sie glowke czy kask nie uciska
glowy. Wtedy na miejscu od razu koryguje sie kask.
5. Tak, w klinice w Berlinie bylam na pierwszej wizycie. Z tego wzgledu , iz dowiedzialam sie, ze tam kask moga przygotowac w ciagu 24godz. (konsultacja w poniedzialek,
a kask na wtorek). To byla dla nas duza oszczednosc na czasie(W Londynie otrzymuje sie kask po 2 tygodniach) i finansowa.
6. Ja akurat za wszystko placilam prywatnie.
7. Dla terapii kaskiem nie mialo to tutaj znaczenia, bo jak napisalam placilam prywatnie.
8. My nie mielismy akurat tego problemu. Z tego co sie dowiedzialam to terapia moze jednak wplywac na zmniejszenie asymetrii ulozenia np. uszek.Ja porozumiewalam sie z lekarzem w jez. angielskim.
U nas zostalo jeszcze 5 tygodni terapii. Synek ma teraz prawie 15 miesiecy. Kask mial zalozony na poczatku listopada
2010. Glowka wyglada o niebo lepiej. Teraz jest w normie. Wyglada bardzo ladnie, takze jestem bardzo zadowolona.
Im wczesniej Pana dziecko rozpocznie terapie kaskiem tym lepszych efektow mozna sie spodziewac.W razie jakis jeszcze pytan prosze dac znac.
Pozdrawiam serdecznie,
November 2, 2011 um 3:26 pm #4159karlitapolska
TeilnehmerJeste?my w trakcie terapii kaskowej 😁
po 1,5 miesi?ca noszenia kasku sp?aszczenie wyrówna?o si? o 1,3 cm!! to rewelacyjne osi?gni?cie. Teraz jedziemy na wizyt? w grudniu.
Na swoim blogu opisa?am nasz? kaskow? histori?, ciesz? si? ?e mog? pomóc innym rodzicom. Niestety w Polsce dalej lekarze przekonuj? rodziców, ?e krzywe g?ówki to nie problem. Wiele mam pisz? ?e lekarze mówi? im ?e wyolbrzymiaj? spraw?, ?e maj? zdrowe dzieci a szukaj? problemów i ?e tyle ludzi ma krzywe g?owy. Ale czy to oznacza ?e nie mo?na dziecku pomóc ???Gdyby kto? mia? jakie? pytania zapraszam na bloga
a tu link
- Du musst angemeldet sein, um auf dieses Thema antworten zu können.